Alle familier har sin egen pizza og vi lager omtrent den samme hver helg, for den fungerer. Felles for dem alle er at de ofte inneholder kjøttdeig eller karbonadedeig. Noen må ha «full kjøttpakke» og inkluderer også stekte biffstrimler, kjøttboller eller pepperonipølse.
Vi skal lage en litt sunnere pizza som alle liker. Selv de som «må» ha en halvkilo biffkjøtt på pizzaen, liker denne godt. Bare prøv!
En sunnere pizza fra Dagens Rett.
Tips: Glutenallergi? Bytt ut hvetemel med et glutenfritt alternativ.
Tips: Laktoseintoleranse? De fleste hvite oster inneholder mindre enn 0,1 gram laktose pr 100 gram ost, men du kan også bruke soyaost.
-Bunnen.
Alle har sin egen favoritt bunn; noen liker tykk bunn med sidekanter, mens andre liker tynn og sprø pizzabunn. Lag den bunnen du liker best, om det er posebunn eller laget fra grunnen av. Er dagen travel? Det er bedre å rulle ut en ferdig bunn og spekke den med en god tomatsaus og rene produkter, enn å kjøpe en ferdigpizza. Det går like raskt også: Hakk opp løk, sopp og grønnsaker mens stekeovnen varmer seg opp. De fleste matbutikker har økologisk hvetemel i sortimentet. Bytt gjerne ut litt av hvetemelet med litt sammalt hvetemel (fin), eller du kan erstatt alt eller noe hvetemel med fullkorns hvetemel eller fibra. Du får også kjøpt økologiske og mer næringsrike meltyper på helsekostbutikker og andre spesialforretninger.
-Sausen.
Pizzasaus finnes på glass i mange smaker. De fleste butikkene har også økologisk pizzasaus tilgjengelig. Om du lager din egen pizzasaus, så er du sikker på at råvarene er gode og sunne. En pizzasaus av gode ingredienser er sundt for helsa. Blant annet inneholder den mye tomater. Tomater inneholder et rødt fargestoff som heter Lykopen, som har mange, gode egenskaper for helsa vår. Spesielt for menn. Les mer om Lycopen. Om du har problemer med å få ungene til å spise grønnsaker, er pizzasaus helt supert å spekke med grønnsaker. La for eksempel 1-2 finhakkede guløtter og selleristenger koke med i sausen. Om man først tar jobben med å koke sin egen pizzasaus, så er det et godt tips å koke en stor porsjon og fryse ned i porsjoner.
-Fyllet.
Om du må ha kjøtt på pizzaen, så bruk kyllingkjøtt: Strimle 1-2 kyllingbryst og stek de med salt og pepper. Legg evt. kyllingstrimlene i litt marinade en liten halvtime før du steker dem, enten fra en flaske du har stående i kjøleskapet etter sommerens grillsesong eller en du lager selv etter smak (2 ss olivenolje, 2 ss soyaolje, litt finhakket chili, et raspet/finhakket hvitløkfedd. Alt blandes godt sammen i en pose sammen med kyllingstrimlene). Om du ikke klarer å spise pizza uten kjøttdeig, så bytt i alle fall kjøttdeigen ut med karbonadedeig og bruk bare halve pakken (200-250 gram.) Tips: Stek opp en hel pakke karbonadedeig med salt og pepper og legg halvparten av den ferdigstekte karbonadedeigen i fryseboksen.
Server pizza med en god salat ved siden av. Lag gjerne en god rømmedressing som både kan brukes på pizzaen og til salaten.
Pizzadeig:
Velg økologiske produkter, så er du snill med både kroppen og miljøet.
450 gram hvetemel/fullkorns hvetemel
1/2 ts salt
1 pakke tørrgjær eller 50 gram gjær
1 ts oregano
3 ss olivenolje (eller annen olje)
3 dl lunkent vann.
Bland alle de tørre ingrediensene og bland inn tørrgjæren. Bruker du vanlig gjær, må den røres ut i det lunkne vannet. Bland alt til en smidig og glatt deig. Om du har tid, lar du deigen forheve i ca 30 minutter før du bruker den. Benytt gjerne hevetiden til å koke pizzasausen. Trykk deigen (evt. kjevle ut deigen) på et oljet steikebrett / langpanne. La deigen stå å heve på brettet mens du gjør klar de andre ingrediensene.
Pizzasaus:
Velg økologiske produkter, så er du snill med både kroppen og miljøet.
I denne oppskriften bruker jeg tørkede urter, for det er noe som de fleste har i skapet. Men bruk for all del ferske urter om du har. En potte fersk basilikum gir en fantastisk smak på sausen.
1 boks tomater, evt. 7-800 gram godt modne tomater som du dypper i kokende vann, deretter i iskaldt vann og drar skinnet av. (Om du velger å beholde skinnet på tomatene bør du finhakke tomaten for å finne minst mulig biter av seigt tomatskinn i pizzasausen din).
1 medium løk, finhakket
2-4 fedd hvitløk, finhakket
1/4 fersk chili, finhakket, evt. 1/4 ts. chiliflak (bruk gjerne mer om du liker at sausen er litt sterk)
1 ts. oregano
1/2 ts. timian
(1/2 laurbærblad)
0,5-1 ts. brunt sukker (demerasukker) eller annet søtt
Salt
Pepper
God olivenolje til steking, ca 3 ss
Fremgangsmåte:
Bruk medium varm panne så oljen ikke blir for varm. Surr løk og hvitløk blank og myk. Tilsett finhakket chili eller chiliflak og la det surre med løken et minutt eller to. Tilsett tomatene. Om du bruker ferske tomater, lar du de surre noen minutter i løken. Tilsett urter og evt. laurbærblad og la alt sammen små-koke under lokk i minimum 15 minutter, helst 30 minutter. Trekk platen av varmen og fisk ut laurbærbladet. Kjør stavmikseren i sausen for å få en glattere saus. Behold gjerne litt biter i sausen. Sett platen over varmen igjen og smak sausen til med salt og pepper. Sausen rundes av med litt brunt sukker.
Pizzatopping 1, pikant smak:
1-2 dl pizzasaus
1 medium løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 chili, finhakket (bruk gjerne mer om du foretrekker det sterkere)
1 paprika, gjerne spisspakrika i terninger
5 cm squash, del i to på langs og skjær i ca 0,5 cm tykke skiver
4 store sjampinjonger, to finhakkes og to skjæres i skiver
8 gode skiver chorizopølse (ca 80 gram) kuttet i terninger
Salt
Pepper
Ost, revet
Til slutt, oppå osten:
3-4 oliven kuttet i ringer (strø gjerne over gode, hele oliven. Bare husk å informere gjestene om de er med stein)
Evt. 1-2 ringer ananas om du liker det
1 ts. oregano strøs over til slutt.
– Ha ønsket menge pizzasaus på bunnen, strø over litt salt og kvern over litt pepper. Strø på ca 1/3 av osten, spre alle grønnsakene og chorizopølsen jevnt utover, ha over resten av osten og legg oliven og evt. ananas på toppen. Dryss over oregano og stek pizzaen på 225 grader i ca 25 minutter, eller til osten begynner å bli gyllen.
Pizzatopping 2, tradisjonell.
1-2 dl. pizzasaus
1/2-1 løk, finhakket
10 cm purreløk, i halve ringer (smuldre ringene løs)
1 paprika, gjerne spisspakrika, i terninger
5 cm squash, del i to på langs og skjær i ca 0,5 cm tykke skiver
4 store sjampinjonger, to finhakkes og to skjæres i skiver
Salt
Pepper
Ost, revet
Til slutt, oppå osten:
100 gram baconskiver, i biter
1 tomat i halve skiver
1 ts. oregano strøs over til slutt
Ha ønsket menge pizzasaus på bunnen, strø over litt salt og kvern over litt pepper. Strø på ca 1/3 av osten, spre alle grønnsakene jevnt utover, ha over resten av osten og fordel baconbitene og tomatskivene på toppen. Baconet må ligge oppå osten for at den skal bli ordentlig stekt. Dryss over oregano og stek pizzaen på 225 grader i ca 25 minutter, eller til osten begynner å bli gyllen.
Pizzatopping 3, grønn:
1-2 dl. pizzasaus
1 rød løk i halve ringer
1/2 glass (1-1,5 dl.) grønn pesto
2-3 ss kapers (det høres litt skummelt ut, men jeg lover at de salte, grønne perlene er ypperlige på pizza)
1 glass artisjokker, i biter (kan sløyfes)
Pepper
En pakke Mozarellaost i skiver
Parmesanost
1 ts. oregano
(Evt. noen skiver spekeskinke om du har kjøtthungrige folk i hus)
– Ha ønsket mengde pizzasaus på bunnen. Spre utover pestoen. Kvern pepper over. Strø rødløken jevnt utover sammen med kapers og artisjokker. Legg fine skiver med mozarella jevnt utover og rasp over et lett dryss med en god parmesanost. Strø over oregano. Evt. kan du legge 5-6 skiver spekeskinke på til slutt. Krøll gjerne skivene litt sammen, istedenfor å legge de helt flatt.
Siste kommentarer